Heb je ooit een foto gemaakt met een lange zoomlens waarvan je dacht dat je techniek perfect was, om vervolgens thuis te komen en een beeld te zien dat papperig en schijnbaar onscherp is?
Mijn 500 mm lens is op afstand haarscherp, de camera was perfect scherpgesteld en stond op een stevig statief, maar toch waren de foto's onscherp hoe kan dit?
Warmtevervorming
Warmtevervorming wordt veroorzaakt wanneer licht wordt gebroken door lucht van verschillende dichtheden. Hete lucht heeft een lagere dichtheid dan koude lucht, dus lichtgolven worden anders gebogen in warme dan koude lucht. Het resultaat is zichtbare hittegolven wanneer er een aanzienlijk temperatuurverschil is tussen de grond en de lucht erboven.
Op een hete, zonnige zomerdag zie je dit boven wegen, maar het kan voorkomen op zowat elke landmassa waar de zon de grond verwarmt tot een temperatuur die hoger is dan de omringende lucht, zoals een open veld of strand.
Waterlichamen kunnen exact hetzelfde fenomeen veroorzaken wanneer het water aanzienlijk warmer of kouder is dan de lucht erboven. Een warme oceaan met koude lucht erboven kan warmtevervorming vertonen, net als een koude oceaan met warmere lucht erboven.
Warmtevervorming is niet beperkt tot warme zomerdagen. Het kan ook voorkomen bij arctische temperaturen in de winter, waar de zon het land of de berghelling verwarmt tot een temperatuur die ver boven de luchttemperatuur ligt.
Afstand maakt warmtevervorming erger
Hoe verder weg van het onderwerp van je foto, hoe meer warmtevervorming aanwezig zal zijn. De grotere afstand betekent dat het licht door meer lucht reist voordat het u bereikt, daarom wordt het meer gebroken in gebieden waar warmtevervorming aanwezig is.
Een lange zoomlens betekent meestal dat je onderwerpen op grotere afstand probeert te fotograferen. Die grotere afstand vergroot de kans dat warmtevervorming je beelden kan verpesten. Warmtevervorming komt het meest voor op grondniveau.
Zoomlenzen hebben als bijkomend nadeel dat ze de details van de hittegolven dichterbij brengen, waardoor het resultaat groter en duidelijker op uw foto te zien is.
Hoe kun je warmtevervorming voorkomen?
In veel gevallen is warmtevervorming onvermijdelijk en kun je er niets aan doen, maar er zijn een paar verschillende manieren om dit te voorkomen.
- Ga dichter bij je onderwerp staan. Door de afstand die licht door de gebroken lucht aflegt te verkleinen, wordt de hoeveelheid warmtevervorming die je op foto's ziet, verminderd.
- Vermijd het fotograferen over oppervlakken die gemakkelijk worden verwarmd door de zon, zoals een weg, akker of iets dergelijks.
- Fotografeer bij zonsopgang voordat de grond is opgewarmd of tegen zonsondergang als de grond begint af te koelen. In deze tijden is er minder of geen warmtevervorming.
- Als je over een grote watermassa fotografeert, probeer dan foto's te maken wanneer de luchttemperatuur vergelijkbaar is met de watertemperatuur.